Výskyt sarkoidózy po pulsech infuzí Lemtrada

28.11.2018 18:44

Analýza desetiletých dat uživatelů infuzního léku Lemtrada ukázala, že škála nežádoucích účinků v podobě výskytu závažných onemocnění čítá navíc ještě sarkoidózu. Ve dvou britských specializovaných centrech pro léčbu RS (Cardiff and Cambridge) analyzovali léčbu 187 pacientů v posledních 10 letech a zjistili, že sarkoidózou onemocněli tři pacienti (1,6 %), který byli léčeni dle obvyklého schématu (nejprve se pacientovi podá pět infuzí Lemtrady během pěti dnů a o 12 měsíců později dostane 3 infuze Lemtready v průběhu tří dnů).
Dosud se mezi odborníky vědělo jen o tom, že hruba 50 % uživatelů Lemtrady vyvine jako nežádoucí účinek této vysoce účinné léčby - k roztroušené skleróze - ještě další autoimunitní onemocnění (nejčastěji jde o autoimunitní onemocnění štítné žlázy).

Sarkoidóza je zánětlivé onemocnění, které postihuje vnitřní orgány. Zasaženy mohou být např. plíce, oči, kůže, játra, slezina, lymfatické uzliny, srdce, ledviny, svaly, kosti, nervy apod. Toto onemocnění je tzv. granulomatózní, což znamená, že v zasaženém orgánu se vytvářejí granulomy, které zhoršují jeho funkci.

Zpět