Robotické chodítko

02.07.2014 00:00

Novou nadějí pro paralyzované pacienty upoutané na invalidní vozíky se stala pomůcka, kterou v červnu 2014 schválila FDA (Food and Drug Administration), tedy rozhodující úřad, který schvaluje k obchodování léčiva a zdravotnické pomůcky.

Zařízení, které nese název ReWalk, je vlastně robotickým skeletonem, který si pacient připevní na nohy, jež jsou potom ovládané prostřednictvím elektronické jednotky, kterou si pacient nosí na zádech. Pacienti se při robotické chůzi samozřejmě neobejdou bez dvou berlí, protože ty jim pomáhají především udržet stabilitu.

"Poprvé v historii si paraplegici mohou domů pořídit techniku, která jim při každodenním používání umožní maximalizovat fyziologický i psychologický přínos, který jsme pozorovali při klinických zkouškách této novinky," nešetří optimismem Larry Jasinski, výkonný ředitel společnosti Argo Medical Technologies, která tuto pomůcku vyrábí.

Podle výrobce je ReWalk vhodný zejména pro pacienty po poranění míchy, my jsme zaslali do USA dotaz o možném využití i pro pacienty s RS a dosud čekáme na odpověď. Pomůcka váží téměř 21 kilogramů, přičemž pacient nese na zádech jen necelých 2,5 kilogramu. Zaváděcí cena ovšem dosahuje téměř 70.000 US dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun.

Zde si můžete pustit krátké video, ze kterého je patrné, jak se ReWalk používá (jen vydržte 30 sekund reklamy, kterou bohužel nelze přeskočit...) :) :

https://www.cbsnews.com/videos/rewalk-robotic-exoskeleton-wins-fda-approval/

Zpět