Pozor na alergickou reakci u Solu-Medrolu

09.12.2016 14:10

09.12.2016 14:10

Lidé, kteří mají alergii na bílkoviny kravského mléka, mohou v některých případech po infuzi methylprednisolonu (SoluMedrol) vyvinout prudkou alergickou reakci. Lékaři, kteří podávají infuze s účinnou látkou methylprednisolon pacientům při léčbě různých alergií, zaznamenali několik takových případů, a proto Evropská léková agentura (EMA) zahájila přehodnocování přípravků, které obsahují léčivou látku methylprednisolon. Odborníci se totiž domnívají, že jde zřejmě o reakci na pomocnou látku laktózu (mléčný cukr) přidávanou do léčiv s methylprednisolonem, která může obsahovat stopy bílkovin kravského mléka.
"U malého počtu vysoce citlivých pacientů, alergických na některou z těchto bílkovin, to může vyvolat alergickou reakci a ovlivnit tak léčbu, pro kterou byl metylprednisolon podán," sdělil dnes Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Akutní alergickou reakci na laktózu totiž mohou někteří lékaři mylně zaměnit se základním alergickým onemocněním pacienta a chybně mu indikovat další terapii.

I když se tedy přehodnocování léčiv obsahujících methylprednisolon týká primárně pacientů, kteří jsou léčeni methylprednisolonem pro různé alergie, zjištěné údaje přispějí obecně k lepší informovanosti o všech léčivých přípravcích obsahujících laktózu.
Methylprednisolon je účinnou látkou např. v infuzích SoluMedrolu, které podávají zdravotníci i pacientům s roztroušenou sklerózou (nejčastěji při atace).

Plné znění informace SÚKL naleznete zde. O závěru, ke kterému EMA dospěje po uzavření procesu přehodnocení léčivých přípravků obsahujících methylprednisolon, budeme včas informovat na tomto webu.

Zpět