Pojišťovny hradí za Lemtradu méně peněz

01.03.2019 14:19

Ode dneška, tedy od 1. března 2019 snížil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) úhradu u léku Lemtrada (účinná látka alemtuzumab). Tento lék 2. volby předepisují lékaři ve specializovaných RS centrech především pacientům s velmi aktivním průběhem relaps-remitentní RS.

Zatímco ještě v únoru letošního roku činila úhrada ze zdravotního pojištění u tohoto léku 191 629,29 Kč za jednu infuzi, od nynějška budou pojišťovny za jednu infuzi hradit 180 157,68 Kč. Pokles úhrady je tedy zhruba šestiprocentní.

Lék se podává tak, že pacient dostane nejprve 5 infuzí během pěti dnů, o 12 měsíců později dostane 3 infuze v průběhu tří dnů. Obvykle se tato monoklonální protilátka podává při hospitalizaci pacienta, který musí ještě několik týdnů po sérii infuzí doma dodržovat přísná opatření.

Kdyby držitel rozhodnutí o registraci nyní Lemtradu nezlevnil, znamenalo by to pro nemocnice, ve kterých působí specializovaná RS centra, že by na tento lék více doplácely. Což ale není pravděpodobné, protože držitelé registračních rozhodnutí bývají na podobné kroky SÚKLu připraveni a dotčená léčiva včas zlevní tak, aby dopad na rozpočty nemocnic s tzv. centrovou léčbou byl co nejméně zatěžující.

Zpět