RS pacienti v Americe mají další tabletkový lék

31.10.2019 21:20

Škála léků, které na relaps-remitentní RS užívají pacienti žijící v Severní Americe, se právě rozšířila o další, ústy podávaný lék. Americký úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil 29. října 2019 lék Vumerity (účinná látka diroximel fumarát), což je lék velmi podobný již dlouho používanému tabletkovému léku Tecfidera (dimethyl fumarát). Jakmile se diroximel fumarát dostane do těla, rychle se přemění na monomethyl fumarát, což je stejný aktivní metabolit dimethyl fumarátu.
Diroximel fumarát byl vyvinut s tím, že má omezit výskyt zažívacích obtíží, na které si uživatelé léku Tecfidera často stěžují. Užívá se stejně jako Tecfidera, tedy 2x denně, a v klinických studiích prokázal podobnou účinnost jako Tecfidera.
K běžným nežádoucím účinkům léku Vumerity patří návaly horka, náhlé zrudnutí, svědění nebo vyrážka, nevolnost, zvracení, průjem, bolest žaludku nebo zažívací potíže. Při užívání léku současně s jídlem je snášenlivost lepší. Obtíže se stejně jako u Tecfidery vyskytují nejčastěji při zahájení léčby a zhruba po měsíci až dvou se zpravidla zmírňují.






Zpět