Mají se pacienti s RS očkovat proti covid-19?

26.12.2020 14:17

Protože se množí dotazy pacientů s roztroušenou sklerózou (RS), zda se mohou nechat očkovat proti onemocnění covid-19, přinášíme názor odborníka. Biochemik RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc., který je od roku 2012 ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, a předtím 26 let působil jako výzkumník v USA, kde vedl vývoj nových protivirových a protinádorových léků, se vyjádřil v rozhovoru pro Právo, který byl uveřejněn 23. prosince 2020 (vybrali jsme pasáže důležité především pro pacienty s RS):

Může mít očkování vedlejší účinky, které se projeví třeba až po letech, a proto nejsou dosud známé?

"Máte pravdu, že nevíme, co se stane třeba za tři roky. Ale podle mě jsou nějaké vážné vedlejší účinky nepravděpodobné. Pozor by si asi měli dát lidé s autoimunitním onemocněním, aby zabránili případným komplikacím. To nemůžeme vyloučit."

(...)

Lidem s autoimunitní chorobou byste tedy očkování nedoporučil?

"Ve Velké Británii, při očkování vakcínou od Astry Zeneky, se ukázalo, že když má někdo historii silných alergií, může mít na vakcínu nepřiměřeně těžkou reakci, a tito lidé by se vakcinovat neměli. Pak jsou zde lidé, kteří mají autoimunitní nemoci, jako je roztroušená skleróza nebo Crohnova nemoc. U nich může být očkování obtížné, protože jejich imunitní systém částečně napadá i vlastní tkáně, a nová vakcína by teoreticky mohla způsobit další komplikace. Určitě bych byl opatrnější a o případné vakcinaci by se měli poradit se svým ošetřujícím lékařem."

Pacienti s cukrovkou by se očkovat měli?

Ano, těm bych to doporučil mezi prvními. Cukrovka a obezita - podobně jako vysoký krevní tlak - jsou civilizační nemoci, které způsobují chronickou zánětlivost. Pokud dojde k nákaze koronavirem, onemocnění může mít těžký půběh a tito pacienti pak trpí nejvíce. To je nejzranitelnější skupina, která bude mít z vakcíny největší prospěch."

Zpět