Jak snadno najít cévy při podávání infuzí

13.08.2018 10:36

Uplynuly jen necelé čtyři roky od doby, co Červený kříž začal v Austrálii testovat užitečnou pomůcku, a pacienti s roztroušenou sklerózou v této zemi už využívají jejího benefitu při podávání infuzí. Jde o zařízení, které zobrazí na pokožce cévy, a usnadní tím zdravotníkům najít a napíchnout žílu při podání infuze.
Australané k tomu používají jednoduché přenosné ruční skenery, pracující na principu infračerveného záření - konkrétně tzv. blízkého pásma (NIR). Skenery využívají jevu, že v cévách se nachází velké množství deoxygenovaného hemoglobinu, který infračervené světlo blízkého pásma absorbuje a přístroj je díky tomu schopen zobrazit cévy přímo na pokožce. Samozřejmostí je to, že skenery mají možnost individuálního nastavení pro jednotlivé pacienty.
Nejprve byl tento přístroj testován na stovkách dárců krve, protože také skupina dárců patří k těm, kdo z této zobrazovací novinky profitují.

Na přiloženém obrázku vidíte ruku jednoho z RS pacientů, kde je názorně vidět cévy zachycené proudem infračerveného světla tzv. blízkého pásma.

Zpět