Máme nový lék na sekundárně-progresivní RS

26.01.2020 09:37

Pacienti v Evropě se dočkali vůbec prvního léku, který je schopen zpomalit progresi onemocnění u pacientů, kteří dospěli do fáze sekundárně-progresivní RS. Evropská komise vyhověla 13. ledna 2020 doporučení výborů Evropské lékové agentury (EMA) a pustila na trh v EU tabletkový lék Mayzent (účinná látka siponimod). V klinických studiích byl tento preparát označován jako BAF312. Tento lék se užívá 1x denně a funguje na podobném principu jako tabletkový lék Gilenya (fingolimod) určený pacientům s relaps-remitující RS. Má tedy schopnost blokovat sfingosin-1-fosfátové receptory, což vede k tomu, že agresivní lymfocyty jsou zadržovány v uzlinách a nepodporují zánětlivou reakci v mozku a míše v takové míře jako u pacientů bez léčby.
Regulátor evropských trhů s léčivy ale s ohledem na výsledky klinických zkoušek vyhradil nasazování léku Mayzent jen těm pacientům se SP-RS, kteří mají onemocnění v aktivní fázi (na magnetické rezonanci jsou patrná zánětlivá ložiska).
Mayzent prozatím nemá v ČR stanovenou úhradu ze zdravotního pojištění, a proto ho mohou neurologové ve specializovaných RS centrech nyní předepisovat jen na tzv. výjimku - tedy po předchozím schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny konkrétního pacienta. Po schválení úhrady - což může Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) trvat třeba i rok - by už neměl být problém nasazovat tento lék v ČR vhodným pacientům bez omezení. Ochota zdravotních pojišťoven hradit Mayzent bude bezpochyby souviset s tím, jakou cenu v ČR nasadí výrobce.
Další informace o novém léku Mayzent pro pacienty se SP-RS najdete zde.

Zpět