FDA schválila siponimod pro CIS, RR-RS i SP-RS

27.03.2019 14:38

Regulátor severoamerických trhů s potravinami a léky (FDA) schválil 26. března 2019 žádost o uvedení na trh pro tabletkový lék Mayzent (účinná látka siponimod). Zatímco léky na roztroušenou sklerózu (RS) bývají obvykle schválené k indikaci jen pro jeden typ tohoto neurologického onemocnění, zvláštností v případě siponimodu je to, že v Severní Americe ho lékaři budou moci nasazovat už v časných stadiích RS (CIS = klinicky izolovaný syndrom) a kromě relaps-remitentního stadia RS také při aktivní formě sekundárně-progresivní RS (aktivní forma = pacienti ještě prodělávají ataky).
Výrobce siponimodu podal žádost o uvedení na trh také v zemích Evropské unie, vyjádření Evropské lékové agentury (EMA) se očekává až koncem letošního roku.

Tableta siponimodu se užívá 1xdenně stejně jako fingolimod (lék Gilenya), a funguje na podobném principu. Tedy zadržuje nežádoucí typ lymfocytů v uzlinách, aby se nedostaly do mozku a míchy, kde by spouštěly poškozující zánět. Siponimod - stejně jako fingolimod - snižuje srdeční činnost, dá se tedy předpokládat, že podobně jako u léku Gilenya budou pacienti při užití první pilulky léku Mayzent po dobu několika hodin monitorováni (činnost srdce, tlak a tep).

Nejčastějšími nežádoucími účinky při testování tohoto léčiva v klinických zkouškách byly bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a zvýšené hodnoty jaterních enzymů.


Zpět